54 branndøde i Oppland sidan år 2000

I perioda 2000 til 2017 var det 3 215 bygningsbrannar i fylket. Dei mest brannfarlege månadene var januar med 388 brannar og desember med 354. Så langt i år har to personar omkommet i brann i Oppland.

- Levande lys, peiskos, bruk av komfyren og meir bruk av elektrisk utstyr utgjer ein ekstra risiko i juletida, særleg i kombinasjon med inntak av alkohol. Gjer det dirfor til ein hugseregel å byte batteri 1. desember, som er Røykvarslerdagen.


Alle bustadar skal ha røykvarslare eller brannalarmanlegg og du må ha minst éin varslar i kvar etasje. Alarmen skal kunne høyrast tydeleg på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom romma er lukka. 

 

Koble røykvarslarane saman
- Du bør koble røykvarslarane samen, slik at alle varslararne pip samtundes ved brann. Dette kan gjeva deg verdifull tid til å evakuere, for eksempel viss ein brann startar i kjelleren og du søv i andre etasje. Det kan vera med på å redde liv.

Røykvarslere bør testes jevnlig og hver gang du har vært bortreist over lengre tid. Det er også en fordel å støvsuge den jevnlig. Det øker varslerens levetid.


røykvarslerdagen.no finner du nyttig informasjon om tiltak som aukar branntryggleiken.